Published On: mie, Mai 11th, 2011

Maşinile alimentate cu urină nu mai sunt S.F.!

Cercetătorii americani au descoperit că principalele două elemente din urină, ureea şi amoniacul, pot fi descompuse în hidrogen, “combustibilul viitorului” cum era numit acest gaz până acum.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ohio (S.U.A.) s-a “închis” în laboratoare cu o misiune: să dea de cea mai eficientă metodă de obţinere a hidrogenului pentru a fi utilizat cu rol de combustibil în industria auto. Semnalat de mulţi ca “benzina viitorului”, problema acestui gaz este că este dificil de depozitat şi foarte costisitor, scrie La Razon.

Metoda prin care au ajuns la acest combustibil este una extrem de surprinzătoare: cercetătorii au găsit metoda de descompunere în hidrogen principalele două elemente prezente în urină: urea şi amoniacul, aplicând o cantitate mică de curent electric, după cum a explicat pentru BBC profesoara Geraldine Botte, autoarea studiului.

Potrivit acestei cercetătoare, acest proces este mult mai ieftin şi mai eficient decât cele folosite până acum pentru obţinerea hidrogenului.

Electroliza apei, un proces scump şi anevoios

Convinşă că finalul acestei utopii este mult mai aproape decât părea, marii producători auto, BMW, Mercedes Benz, General Motors, Ford şi Toyota au echipe de ingineri care lucrează non stop pentru găsirea unui combustibil produs plecând de la hidrogen.

Hidrogenul se găseşte în cantităţi uriaşe pe Terra, dar în general este însoţit de alte materiale. Mecanismul cel mai obişnuit de obţinere este prin electroliza apei, în componenţa căreia hidrogenul se găseşte din abundenţă, deşi acest proces necesită multă energie şi o materie primă – apa – foarte pură.

De aceea este atât de importantă noua cale găsită de cercetătorii de la Universitatea Ohio. “Urina celor 22.000 de studenţi ai Universităţii – un om elimină aproximativ doi-trei litri de urină pe zi – poate genera eenergie pentru 50-70 de case, dacă este procesată printr-o pilă de combustie”, a explicat Botte.

O maşină poate parcurge 40 de kilometri cu un litru de urină

Potrivit calculelor cercetătoarei, un autoturism dotat cu o pilă de combustie de hidrogen care funcţionează cu un litru de urină ar putea parcurge circa 40 de kilometri. Momentan, s-a de dezvoltat o tehnologie pentru amplasarea de rezervoare de uree pe camioanele diesel fabricate în S.U.A. “Dacă deja încărcăm camioane cu uree, acum putem să folosim urina pentru a produce hidrogen”, afirmă Botte.

sursa: www.adevarul.esLeave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>