Published On: mar, Noi 13th, 2012

STUDIU. Gripa în timpul sarcinii dublează riscul de autism al copilului

Femeile însărcinate care se îmbolnăvesc de gripă sau acuză stări febrile prezintă un risc crescut de a naşte copii bolnavi de autism. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă danezi de la Universitatea din Aarhus. Rezultatele cercetării confirmă ipoteza unui alt studiu similar realizat în urmă cu câţiva ani în SUA.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au documentat situaţia mamelor din Danemarca şi a unui număr statistic reprezentativ de 97.000 de copii născuţi în perioada 1997 – 2003. Din numărul total de naşteri înregistrate în perioada mai sus menţionată, 976 de copii au fost diagnosticaţi cu autism, ceea ce reprezintă 1% din eşantion, notează Live Science.

În urma datelor colectate din fişele medicale ale copiilor născuţi, oamenii de ştiinţă au constatat că predispoziţia la autism este crescută în rândul copiilor născuţi de mame care s-au îmbolnăvit de gripă sau care au acuzat stări febrile pe perioada sarcinii.

Experţii spun că riscul apariţiei acestei boli la copii este mult mai ridicat dacă mamele acuză afecţiunile mai sus menţionate în primul trimestru de sarcină.

Însă această posibilă legătură între stările gripale ale mamelor şi autismul copiilor trebuie studiat mai amănunţit înainte de a putea trage nişte concluzii clare, afirmă Hjordis Osk Atladottir, de la Universitatea din Aarhus, co-autor al studiului.

“Aproximativ 99% dintre femeile care au fost răcite, au avut febră sau au luat antibiotice în timpul sarcinii nu au avut copii cu autism”, subliniază Atladottir, adăugând că este nevoie de studii suplimentare pentru a elucida dacă chiar există o astfel de legătură în cele 1% din cazuri rămase.

Un studiu publicat în luna mai de cercetători de la University of California indica faptul că mamele care au copii cu autism prezintă o probabilitate mai ridicată de a fi trecut prin episoade febrile prelungite spre sfârşitul primului sau a celui de-al doilea trimestru de sarcină, comparativ cu mamele cu copii fără autism.

sursa: www.gandul.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>