Published On: mie, Iun 22nd, 2011

STUDIU: Locurile din spate sunt mai periculoase decât cele din faţă

Potrivit unui studiu publicat de ADAC, ocupanţii locurilor din spate sunt mult mai supuşi riscului de rănire în cazul unui accident decât pasagerii din faţă.

Toţi cei care urcă de obicei în maşină fug de scaunul pasagerului din dreapta, botezat popular “locul mortului”. Se pare că această concepţie este complet eronată, cel puţin dacă judecăm după un studiu făcut public recent de către ADAC.

Autoritatea germană consideră că cele mai periculoase locuri într-o maşină sunt cele de pe bancheta spate, interesul constructorilor pentru aceşti ocupanţi nefiind stimulat de testele de siguranţă EuroNCAP, care nu probează protecţia pasagerilor din rândul doi.

Cei care vor ocupa locurile din spate riscă răni mai grave la nivelul capului sau al vertebrelor decât cei de pe locurile din faţă. De fapt, riscul de ranire este cu 50% mai mare. În cazul unui impact din spate, creşte riscul de rănire la nivelul gâtului, în primul rând din cauza tetierelor care nu pot fi fixate într-o poziţie corectă. Sunt fie prea mici, fie la o distanţă prea mare de capul pasagerului adult.

Risc de rănire destul de mare şi pentru zona toracelui, constructorii evitând să instaleze pe bancheta din spate centuri cu pretensionare şi limitator de forţă. De aceea, presiunea aplicată cutiei toracice poate fi şi de două ori mai mare pentru cei de pe locurile din spate.

Din aceste motive, ADAC sfătuieşte publicul aflat în căutarea unui automobil să analizeze cu atenţie şi opţiunile de siguranţă pentru pasagerii spate.

sursa: www.automarket.roLeave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>